A köröm részei


A köröm részei a körömház, a cuticula, a lunula, a körömágy, a természetes körömlemez, a szabad szél, a hátsó, oldalsó, és az első bőrredő.

1.    Körömház
A hátsó bőrredő által elzárt, nem látható körömrész. A körömházban található a mátrix (vagy körömgyökér), mely a körmöt termelő csírasejtek tömege. Egy része a lunula alatt előbújik a hátsó körömredő alól. (Pontosan a lunula szélét jelző határozott ívvel válik el a körömágytól.) A mátrix nagysága és formája (lunula-ív) határozza meg a körömlemez nagyságát, formáját és vastagságát. Ha a mátrix megsérül az maradandó sérüléshez vezethet! A mátrixban termelődő új keratinsejtek tolják maguk előtt az előző sejteket. (Ez jelenti az előre haladó irányú elszarusodást.) A kövér, telt élő sejtek az elszarusodási folyamat során belső anyagukat és sejtmagjukat fokozatosan elvesztik, ellaposodnak (így válnak áttetszővé), elhalnak. A folyamat végére élettelen, lapos, áttetsző szarulemezek lesznek, amelyek hosszanti irányban rostokká rendeződnek.

2.    Cuticula (szarupárkány)
A körömházat védő, szorosan a lemezre tapadó bőr. Lágy keratinból áll és a köröm gyökere, valamint a bőr közötti réteget tömi el. A felhám védi az újonnan növő körmöt. A cuticulát óvatosan kell visszanyomni, nem túl sok erővel, mert ha megbontjuk a zárt részt fertőzés veszélye állhat fenn.

3.    Lunula
A lemezen – nem minden esetben – látható fehér félhold. A lunula köti össze a mátrix és a gyökérszöveteket a körömággyal.

4.    Körömágy (látható része)
A lunula és a szabad szél közötti rózsaszínes terület. A köröm alatt helyezkedik el, idegeket és kapillárisokat tartalmaz, ennél fogva nagyon érzékeny pont. A kapillárisok adják a köröm rózsaszín színezetét. A lunula szélétől a szabad szélig futó rózsaszín felület. A körömágy kétfajta hámszövetből épül fel, ahogyan a bőr is, dermisből és epidermisből. A körömágyhoz szorosan tapad a körömlemez, amelynek előrehaladó növését biztosítja. A hám bázisrétege a dermis az ujjperc-csontra tapad és nem mozog, felső felülete barázdált. Ehhez kapcsolódik az epidermis alsó fele, amely csatornáival illeszkedik a dermis bordáiba, ez biztosítja az egyenes vonalban történő haladást.

5.    Természetes körömlemez
Az áttetsző, élettelen, látható szarulemez.

6.    Szabad szél
A lemeznek a körömágytól határozott ívvel elváló felfüggesztetlen, szabadon futó része az ujjbegy felett (fehéres színezetű).

7.    Hátsó bőrredő
A lemezre hátul szorosan tapadó bőrredő. Védi a körömházat, kb. 5 mm széles. Két egymásra szorosan tapadó rétegből áll. Alsó rétege a lemezre simuló, de könnyen elmozdítható cuticula (szarupárkány) aminek csak egy része látható, a többi befut a hátsó bőrredő alá. A bőrredő zárásának megbontása súlyos károsodást okozó fertőzéshez vezethet.

8.    Oldalsó bőrredő
Ahová kétoldalt befut a körömlemez.

9.    Első bőrredő
A körömágyat védő, szabad szél alatti bőrfelület (a körömágy széle). Az első bőrredő „elválási pont”. Lágy bőrréteg azon a részen, ahol a köröm elhagyja a körömágyat.
A mosolyvonal a körömágy feletti lemez és a szabad szél találkozásánál lévő, üveges, vékony, szürkés sáv a körömlemez és az első bőrredő között.

A körömvájat a körmöt két oldalról övező bemélyedés a bőrben, a körömfal az a bőr, ami a vájat fölött van.

 

A köröm részei

 

Körömszalonok

Farkas Eliza
Siket Boglárka
Imre mercédesz
T.Judith
Bajkó Dóra
susztekné nagy csilla
Mezey Mónika
Major Kinga
Műkörmösök további honlapjai
Műkörmös könyvtárak
Műkörmösök képei
Műkörmös termékcsoportok
Műkörmös alapanyagok

Hirdetés

Köröm minták - francia köröm
Körömfutár - ingyenes kiszállítás
Spange - feszítőszálas spange
3D műszempilla - LuXLash
Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Műköröm minták - műköröm képek
Műköröm készítés - körmös címek

Műköröm városok

Műkörmös Egercsehi
Műkörmös Zalaszentgrót
Műkörmös Kunmadaras
Műkörmös Jászjákóhalma
Műkörmös Pápa