A köröm részei


A köröm részei a körömház, a cuticula, a lunula, a körömágy, a természetes körömlemez, a szabad szél, a hátsó, oldalsó, és az első bőrredő.

1.    Körömház
A hátsó bőrredő által elzárt, nem látható körömrész. A körömházban található a mátrix (vagy körömgyökér), mely a körmöt termelő csírasejtek tömege. Egy része a lunula alatt előbújik a hátsó körömredő alól. (Pontosan a lunula szélét jelző határozott ívvel válik el a körömágytól.) A mátrix nagysága és formája (lunula-ív) határozza meg a körömlemez nagyságát, formáját és vastagságát. Ha a mátrix megsérül az maradandó sérüléshez vezethet! A mátrixban termelődő új keratinsejtek tolják maguk előtt az előző sejteket. (Ez jelenti az előre haladó irányú elszarusodást.) A kövér, telt élő sejtek az elszarusodási folyamat során belső anyagukat és sejtmagjukat fokozatosan elvesztik, ellaposodnak (így válnak áttetszővé), elhalnak. A folyamat végére élettelen, lapos, áttetsző szarulemezek lesznek, amelyek hosszanti irányban rostokká rendeződnek.

2.    Cuticula (szarupárkány)
A körömházat védő, szorosan a lemezre tapadó bőr. Lágy keratinból áll és a köröm gyökere, valamint a bőr közötti réteget tömi el. A felhám védi az újonnan növő körmöt. A cuticulát óvatosan kell visszanyomni, nem túl sok erővel, mert ha megbontjuk a zárt részt fertőzés veszélye állhat fenn.

3.    Lunula
A lemezen – nem minden esetben – látható fehér félhold. A lunula köti össze a mátrix és a gyökérszöveteket a körömággyal.

4.    Körömágy (látható része)
A lunula és a szabad szél közötti rózsaszínes terület. A köröm alatt helyezkedik el, idegeket és kapillárisokat tartalmaz, ennél fogva nagyon érzékeny pont. A kapillárisok adják a köröm rózsaszín színezetét. A lunula szélétől a szabad szélig futó rózsaszín felület. A körömágy kétfajta hámszövetből épül fel, ahogyan a bőr is, dermisből és epidermisből. A körömágyhoz szorosan tapad a körömlemez, amelynek előrehaladó növését biztosítja. A hám bázisrétege a dermis az ujjperc-csontra tapad és nem mozog, felső felülete barázdált. Ehhez kapcsolódik az epidermis alsó fele, amely csatornáival illeszkedik a dermis bordáiba, ez biztosítja az egyenes vonalban történő haladást.

5.    Természetes körömlemez
Az áttetsző, élettelen, látható szarulemez.

6.    Szabad szél
A lemeznek a körömágytól határozott ívvel elváló felfüggesztetlen, szabadon futó része az ujjbegy felett (fehéres színezetű).

7.    Hátsó bőrredő
A lemezre hátul szorosan tapadó bőrredő. Védi a körömházat, kb. 5 mm széles. Két egymásra szorosan tapadó rétegből áll. Alsó rétege a lemezre simuló, de könnyen elmozdítható cuticula (szarupárkány) aminek csak egy része látható, a többi befut a hátsó bőrredő alá. A bőrredő zárásának megbontása súlyos károsodást okozó fertőzéshez vezethet.

8.    Oldalsó bőrredő
Ahová kétoldalt befut a körömlemez.

9.    Első bőrredő
A körömágyat védő, szabad szél alatti bőrfelület (a körömágy széle). Az első bőrredő „elválási pont”. Lágy bőrréteg azon a részen, ahol a köröm elhagyja a körömágyat.
A mosolyvonal a körömágy feletti lemez és a szabad szél találkozásánál lévő, üveges, vékony, szürkés sáv a körömlemez és az első bőrredő között.

A körömvájat a körmöt két oldalról övező bemélyedés a bőrben, a körömfal az a bőr, ami a vájat fölött van.

 

A köröm részei

 

Körömszalonok

Bella
Gallainé Hunkó Magdolna
Törteli Ildikó
Hamzáné Dávid Anett
Németh Attiláné..*CsiLLa*
Szécsényi Daniela
Tauber Julia
Szép Kriszta
Műkörmösök további honlapjai
Műkörmös könyvtárak
Műkörmösök képei
Műkörmös termékcsoportok
Műkörmös alapanyagok

Hirdetés

Műkörömépítő OKJ tanfolyam - neked
Műköröm tanfolyam - OKJ képzések
Műkörmök - műkörmösök alkotásai
Nails- angol videók
Műköröm díszítés -kombinált köröm
Műköröm .org - települések
Spange - feszítőszálas spange

Műköröm városok

Műkörmös Cserkeszőlő
Műkörmös Kisújszállás
Műkörmös Kápolnásnyék
Műkörmös Bőny
Műkörmös Dunavecse