Körömbetegségek


Gombás fertőzések
A gombás fertőzések a körmöket sem kímélik. Gyorsan terjednek és nagyon hosszadalmas kezeléssel lehet őket gyógyítani. Általában a körömlemezt védő bőrredők sérülésekor fertőződik maga a köröm is. Több fajtáját ismerjük, kezelésüket csak orvos végezheti.

Körömbetegségek fajtái
1.    Sarjadzó gomba
A körömágyat támadja meg. Először csak duzzadt, piros, lüktető érzés. Később már váladékozó felület, mely elemelkedik a körömlemezről és így a mátrix védtelenné válik a korokozókkal szemben. A sérülést és fertőzést egy fertőtlenítetlen bőrvágó olló is okozhatja manikűrözésnél, vagy egy fertőtlenítetlen bőrfeltoló műkörömépítésnél stb.
2.    Fonalas gomba
A szabadszél felől támad. A szabadszél mosolyvonalának határolt íve szabálytalanná válik. A körömlemez színe olyan lesz mint a szabadszél. A körömlemez teljesen elválhat a körömágytól. Nem fájdalmas, nagyon makacs fertőzés, hosszas kezelést igényel. Egyik körömről a másikra fertőződhet.
3.    Penészgomba
Magát a körömlemezt támadja meg. Eleinte zöldes színű, később barnás. A körömlemez megpuhul, fájdalmas, és nagyon büdös. A penészgombát okozhatja helytelenül felrakott műköröm, de leginkább a felrakott műköröm helytelen viselése okozza.

Az emberek 85%-a szenved valamilyen gombás fertőzésben. Sajnos a gomba nagyon gyorsan fertőz és nagyon lassan gyógyítható. A lassú gyógyulás részben azért van mert a fertőzést későn ismerték fel, későn került a beteg szakorvoshoz, de az is gyakori eset, hogy a bőrgyógyász nem ismerte fel melyik gomba fajta okozta a fertőzést és téves gyógyszeres kezelést adott. A "próbáljuk ki" ezt a gyógyszert, krémet soha vagy nagyon ritka esetben vezet gyors gyógyuláshoz. Minden képpen hozzáértő szakorvost kell felkeresni a gombás fertőzés gyógyításához.

Körömredő gyulladás

A kéz-és a lábujjak szélein lévő bőrredő fertőzése, mely lehet heveny és idült lefolyású.

A heveny körömredő gyulladás tünetei: fájdalom, lüktetés a körömágy szélén, a bőr vörösessé válik, feldagad, a köröm alatt genny képződik, néha láthatóvá is válik. Oka lehet szúrást követő baktériumfertőzés; a herpesz vírus mely igen fájdalmas, de gennyképződés nélküli fertőzést okozhat. Kezelése: meleg vízben való áztatás, magnézium- szulfitos (keserűsó) dunszt kötés. Fertőtlenítő krémet ne használjunk, mert a bőrön keresztül nem jut a fertőzésig

Az idült körömredő gyulladást gombafertőzés okozza, különösen cukorbetegeknél és azoknál, akiknek a kezét gyakran éri víz (csapos, takarító, szakács, halas). Tünetei: a körömágy ujjvég felé eső része megdagad, kikerekedik, vörös lesz, a köröm csíkossá, redőzötté válik, a köröm alatt zöld, sárga, fekete elszíneződés fertőzésre utal. Általában öbb ujjon alakul ki. Oka lehet a túl rövidre vágott köröm is. Szövődményként jelentkezik a gyakori kiújulás, iletve körömtorzulás. Kezelése: tartsuk szárazon kezünket, bőrlágyító krémet ne dörzsöljünk a körömágyba, áztassuk sebészeti alkoholba a fertőzött ujjakat.

Hámló köröm
A köröm felső rétege elkezd leválni. Oka lehet sok víz, szappan, tisztítószer, vagy éppen a gumikesztyű használata. A körömágyat naponta megfelelő krémmel kezeljük.

Törékeny köröm
Oka lehet rossz egészségi állapot, illetve fehérje-hiányos táplálkozás. Ilyenkor sok sovány húst, halat, friss gyümölcsöt, zöldséget együnk. A törékeny köröm rendkívül száraz lehet, ilyenkor reggel és este dörzsöljük be körmünket krémmel és ne növesszük nagyra.

Laza köröm
Okozhatja körömerősítők túlzott használata (pl: formaldehid tartalmú). A köröm különválhat a körömágytól ( a köröm alatti rész könnyen fertőződhet, a köröm elszíneződik), minden esetben lassan gyógyul, mindig rövidre kell vágni a körmöt. A laza köröm az ekcéma és a pikkelysömör kísérőjelensége is lehet.

Mozgó köröm
Ha a kéz gyakran van vízben a külső bőrréteg elválhat a körömre ránőtt bőrtől. A hasadt vagy mozgó köröm fáj és elfertőződhet. Ilyen esetben a bőrt mindig krémezzük.

Gödröcskék a körmön
Gyakori jelenség, szervi betegséget nem jeleznek. Mindig tisztítsuk a körmöt, esténként glicerinből és bórsavból álló keverékkel kenjük be. Lakkot és lemosót ne használjunk, míg az állapot nem javul.Körömrágás

Fekete köröm
Oka lehet, ha a körmöt erős ütés éri, mely vérzést okoz. Ha erős a vérzés , a köröm leesik.

Sárga köröm
Oka lehet körömlakk, ha alapozó nélkül használjuk. Ártalmatlan elszíneződés, amely az új köröm kinövésével eltűnik.

Fehér pöttyök
Általában kisebb sérülés hatására keletkeznek (pl. köröm körüli sérülés), ártalmatlanok, lenőnek.

Körömrágás
Komolyabb probléma lehet, mint ahogy látszik, ha a körmöt a felhámig visszarágják, esetleg maga a felhám is sérült; fertőzés komoly veszélye állhat fent.  A körömrágás gyakran növeli a köröm növekedésének sebességét. Problémát okozhat a köröm alapvető struktúrájában is. Okozhatja: szenvedélybetegség, unalom, szorongás, izgatottság, bizonytalanság. Gyenge köröm kialakulásához vezet. Extrém esetben, mikor a körmöt egészen a húsig (köröm alatti érzékeny bőrig) rágják az ujjak is megsérülnek. Kezelhető körömrágás elleni fedőlakkal (No Bite). Ez mindig a legfelső réteg legyen.

 

 

Körömszalonok

Gallainé Hunkó Magdolna
Nagyné Sorodi Piroska
Szijj Gabriella
Márton Zsuzsa
Tóth Melinda
Szabó Veronika
Petrovicsné Nóri
Juhász Szilvia
Műkörmösök további honlapjai
Műkörmös könyvtárak
Műkörmösök képei
Műkörmös termékcsoportok
Műkörmös alapanyagok

Hirdetés

Köröm minták - francia köröm
Körömfutár - ingyenes kiszállítás
Műköröm kellékek - műkörmös
Műköröm képek - műkörmösöktől
Spange - feszítőszálas spange
Műkörmök - műkörmösök alkotásai
Műkörmös játékok - Nyerj!

Műköröm városok

Műkörmös Lövő
Műkörmös Diósd
Műkörmös Bag
Műkörmös Oroszlány
Műkörmös Vecsés